Natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskunde werkt volgens een holistische aanpak, dat wil zeggen dat er zowel naar het fysieke, mentale als energetische deel van het dier wordt gekeken. Alles hangt samen en heeft invloed op elkaar. Zo kan bijvoorbeeld een mentale disbalans door werken op het fysieke lichaam, en uiteindelijk ook fysieke problemen geven. 

 

Als er klachten ontstaan betekent dit dat er ergens een disbalans is ontstaan, in de natuurgeneeskunde zoeken we naar de onderliggende oorzaak van die disbalans. Deze disbalans kan dan hersteld worden door maatregelen of natuurlijke middelen. Elk dier heeft een natuurlijke neiging naar gezondheid en balans, dit heet in de natuurgeneeskunde het zelfgenezend vermogen. De maatregelen of natuurlijke middelen die ik adviseer stimuleren dit zelfgenezend vermogen. Hierdoor komt het dier zelf weer terug in balans en verdwijnen de klachten. 

 

In de natuurgeneeskunde wordt altijd uit gegaan van het individu. Elk dier is uniek en zo zal het behandelplan voor een zelfde klacht, bij een ander dier weer verschillend zijn. Er wordt altijd gekeken naar wie het individuele dier is, en waarom dit dier onder deze omstandigheden deze klachten ontwikkelt. 

 

De natuurgeneeskunde is een eeuwenoude geneeskunde, Hippocrates was de grondlegger. Door de eeuwen heen is natuurgeneeskunde meer naar de achtergrond geraakt en kwam de reguliere geneeskunde meer op. Tegenwoordig komt er weer steeds meer aandacht voor en bewustzijn over de vele mogelijkheden van de natuurgeneeskunde. In de natuurgeneeskunde streven we naar een samenwerking met de reguliere geneeskunde. Het ideaalbeeld is een balans tussen de twee, belangrijk is om per individu en per specifieke situatie te bekijken of er reguliere geneeskunde of natuurgeneeskunde nodig is, of beide tegelijkertijd. 

 

Voor welke klachten?

Je kunt bij mij terecht voor zowel fysieke klachten, als problemen met het gedrag van je dier. Hier onder volgen een paar voorbeelden. 

 

  • Problemen met de weerstand
  • Huidproblemen
  • Spijsverteringsproblemen
  • Allergieën
  • Bewegingsproblemen
  • Hormonale problemen
  • Chronische klachten
  • Ouderdomsklachten
  • Ondersteuning tijdens of na reguliere behandeling
  • Gedragsproblemen 

 

Natuurlijk kun je ook altijd terecht voor een preventief consult, waarin op een natuurgeneeskundige manier naar je dier wordt gekeken. Volgens de natuurgeneeskunde is het belangrijk om je dier in balans te houden, zodat klachten voorkomen kunnen worden. 

 

Natuurgeneeskundige therapieën en advies

Ik maak gebruik van meerdere natuurgeneeskundige therapieën, en kan op verschillende gebieden advies over je dier geven. 

Aromatherapie

Aromatherapie werkt met essentiële oliën. Dit zijn krachtige oliën die de essentie van de plant bevatten, vandaar de naam essentiële oliën. Deze oliën worden door destillatie of persen uit planten en bomen gewonnen. Hiervoor worden de bloemen, bladeren, wortels of schors gebruikt. Door de sterke en pure, natuurlijke geur werken deze oliën direct in op de intuïtie, het gevoel en de psyche. Doordat er bij gebruik van de essentiële olie die je op dat moment nodig hebt psychisch een balans ontstaat, kom je ook dichter bij lichamelijke en energetische balans. Ook hebben de verschillende essentiële oliën een directe werking bij lichamelijke problemen, ze kunnen bijvoorbeeld reinigend, kalmerend of stimulerend werken. De essentiële oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld door inademing, massage of inname.

 

Bach bloesem therapie

Bach bloesem therapie is een therapie die gebruik maakt van de trillingen/energie van bloesems. Er zijn 38 verschillende Bach bloesems/remedies, welke allemaal voor verschillende karaktereigenschappen en gemoedstoestanden staan. Door het dier de passende remedie te geven ontstaat er mentaal/emotioneel en energetisch weer een balans, waardoor fysieke klachten ook verdwijnen of voorkomen kunnen worden. Bach bloesem therapie wordt ingezet door middel van druppels. 

Fytotherapie

Fytotherapie is kruidengeneeskunde. Medicinale kruiden bevatten werkzame inhoudsstoffen welke ingezet kunnen worden bij klachten. In de fytotherapie wordt altijd het gehele kruid gebruikt, in plaats van alleen de werkzame stof. Het kruid in zijn totaliteit heeft meer effect. Aan de uiterlijke eigenschappen van een kruid kun je zien welke geneeskrachtige eigenschappen het heeft, dit heet in de fytotherapie signatuurleer. De kleur van het kruid, de vorm van het blad, de stengel, de wortels, etc. hebben allemaal hun eigen betekenis. Kruiden kunnen op veel manieren gebruikt worden. Ze kunnen zowel gedroogd als vers gegeven worden aan een dier, maar ook in tincturen, (afgekoelde) thee, of zalven. Per individueel dier wordt bekeken wat de beste optie is, en wat bij het dier past. 

 

Homeopathie

Homeopathie stimuleert het zelfgenezend vermogen van een dier. Het werkt volgens het gelijksoortigheidsprincipe. Dat wil zeggen dat een middel wat gelijke symptomen kan veroorzaken bij een gezond individu, genezing zal geven bij een individu met die specifieke klachten. Een middel wordt uitgekozen op de symptomen die naar voren komen. Daarnaast is het belangrijk dat er gekeken wordt naar het individuele dier en zijn of haar karaktereigenschappen. Alleen dan kan volgens de klassieke homeopathie een passend middel gevonden worden. Homeopathie wordt ingezet door middel van korreltjes. 

Celzouten

Celzouten zijn minerale verbindingen in de cellen van je dier, ze zijn erg belangrijk voor allerlei lichaamsfuncties. Als er een tekort ontstaat aan een bepaald celzout, ontstaat er een disbalans en komen klachten naar voren. Door het juiste celzout in te zetten wordt het tekort aangevuld en kan de balans zich herstellen, waardoor klachten verdwijnen. De celzouten worden ingezet door middel van tabletjes. 

 

Massage en Tellington Ttouch

Massage is een mooie manier om een dier te laten ontspannen, afvalstoffen af te voeren, alles weer lekker door het lichaam te laten stromen, spierpijn te verzachten, spanningen en verklevingen af te laten vloeien, noem maar op. Massage kan heel goed ingezet worden bij veel verschillende klachten. Kennis van de anatomie; de spieren, botten en gewrichten, is daarbij erg belangrijk. Voor een massage die jij als diereigenaar zelf kunt uitvoeren geef ik altijd een uitgebreide uitleg en laat ik zien hoe je dit kunt doen. 

 

Tellington Ttouch is een methode die werkt met aanrakingstechnieken. Deze aanrakingen heten touches. De aanrakingen zorgen voor een beter lichaamsbewustzijn bij het dier, waardoor het zich zekerder kan bewegen en gedragen. De verschillende delen van het lichaam, staan neurologisch in verbinding met verschillende organen en/of mentale/emotionele aspecten van het dier. Door op specifieke gebieden de touches toe te passen, kun je gericht werken aan bepaalde klachten. Ook wordt de doorbloeding gestimuleerd, spanning afgevoerd, pijn vermindert en het genezingsproces bevordert. Naast de touches, heeft de Ttouch methode ook verschillende oefeningen en hulpmiddelen om balans en coördinatie te verbeteren en het dier zich meer bewust te laten worden van zijn of haar lichaam. Ttouch kan ik zelf toepassen bij je dier, of ik leg je uit en laat je zien hoe je dit zelf regelmatig kunt doen.

 

Advies

Ik kan je advies over je dier geven op allerlei gebieden. Denk bijvoorbeeld aan voedingsadvies, ik kan je laten weten welke voeding van nature het meest geschikt is voor de spijsvertering van je dier. Een goede voeding is enorm belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van je dier. De voeding heeft invloed op de darmflora, als deze uit balans is kunnen er allerlei klachten ontstaan. Denk aan spijsverteringsklachten, huidklachten, of gedragsproblemen. Een passende voeding voor je dier is dan vaak de oplossing. 

 

Ook kan ik je adviseren over het ontwormbeleid, vaccinatiebeleid, en natuurlijke bestrijding tegen vlooien en teken. Veel dieren krijgen klachten door teveel belasting van chemische middelen, het lichaam kan de afvalstoffen hiervan niet voldoende verwerken waardoor klachten ontstaan. Natuurlijke middelen kunnen helpen deze afvalstoffen af te voeren, waarna het dier weer in balans komt en de klachten verdwijnen. We noemen dit een reinigingskuur, ook wel detox genoemd. Er zijn verschillende soorten middelen waarmee je een reiniging kan geven, ik stem dit af op het individuele dier. 

 

Als er op andere gebieden vragen zijn kan ik je daar ook altijd informatie over geven. Denk bijvoorbeeld aan de huisvesting van je dier, weidebeheer, castratie, dracht, jonge dieren, training, etc.